S. Sindicals
 
 
 
DEFENSEM LA PROFESSIÓ, ENFORTIM EL SISTEMA. 
Nota de premsa de SICPOL    
18  DE DESEMBRE DEL 2020.
 
A la vista dels darrers esdeveniments en relació als serveis i la disponibilitat de recursos humans i materials dels cossos de Policia Local, que una vegada més han estat evidenciats als mitjans de comunicació durant aquests dies, i en els que directe, o veladament es qüestiona la capacitat organitzativa de les direccions. SICPOL/FEPOL vol fer constar que aquests incidents son majoritàriament generats per causes exògenes al servei i a la planificació, i no son exclusives d’un cos policial, la qual cosa evidencia que es tracte d’un problema endèmic del sistema de seguretat, que en aquest cas afecta directament al prestigi de la Policia Local en general i a la prestació de servei al ciutadà que és el pilar fonamental, vocació i missió de la Policia local.

Es per això que SICPOL/FEPOL reitera el que es va aprovar al darrer congrés de la Federació de Professionals de la Seguretat Pública FEPOL:

Per a millorar la seguretat i constituir les bases d’un nou sistema i guanyar en eficiència i economies d’escala, els nostres anàlisis ens demostren que seria necessari fer una sèrie de regulació conjuntes:
 
  • Determinacions de dimensions mínimes de plantilles i del nombre dels seus comandaments, ajustada en cada cas a les especificitats de la ciutat en concret.
  • Conversió del vigilants de Policia Local, com ja s’ha fet a Castella-Lleó, de manera que siguin el primer esglaó de seguretat als pobles més petits, que és on presten servei i moltes moltes vegades allunyats d’altres serveis de seguretat.
  • Un sistema de reclutament, selecció i promoció conjunta (tot a la vegada, o per territoris, però amb processos selectius a les mateixes dates, evitant que els aspirants es presentin a molts llocs a la vegada i es generi el caos per les opcions escollides, que puguin deixar a uns cossos al final del procés amb un diferencial entre la seva oferta i els resultats finals)
  • Un organisme únic de negociació col·lectiva, que sigui l’espai per a la defensa dels interessos corporatius i en general del funcionament de la professió.
  • Un organisme pel disseny i la regulació de la carrera professional i la mobilitat entre cossos.
  • Determinació dels drets comuns, horaris, jornada laboral, sous i condicions laborals i d’autoprotecció.
  • Creació d’una institució dels professionals correctament dotada econòmicament per a la recerca, investigació i tecnologia de la seguretat i els plantejaments ètics envers les noves tecnologies.
  • Creació d’un sistema d’avaluació del servei d’acord amb les polítiques locals de seguretat.
 
Tot això podria esdevenir finalment en un estatut únic.

Per tal de donar consistència i múscul als treballadors per trobar solucions a aquestes necessitats i donada la competència de la Generalitat per a la ordenació de la Policia Local, és precisa la creació d’una Direcció General de la Policia Local, com ja funciona al País Basc .

Aquesta Direcció General requerirà d’una dimensió en recursos i logística adient i suficientment consistent per dotar-se d’organismes i serveis amb capacitat i potencial per encarar aquests reptes.

Aquesta és una condició absolutament necessària, en cas contrari seria difícil que assolir-los i generaria frustració sobretot a la Policia Local i es perdria una oportunitat de millora del servei als ciutadans.

Conrad J. Fernández i Justes
Secretari General de SICPOL
DATA:
18  DE DESEMBRE DEL 2020.
FITXERS ADJUNTS:
Comunicat SICPOL.pdf
Segueix-nos
Política de Cookies