



- Qui som?
-
S. Sindicals
-
BadalonaCanet de MarEl VendrellMataróSant Joan DespíSant Viceç dels HortsVic
- Cobertures






....

Tot el nostre suport als cossos d'emergència i de seguretat locals que treballen en els incendis
03
DE JULIOL
, 2025.
Tot el nostre reconeixement als cossos d’emergència que treballen incansablement en els incendis d’aquests dies a Catalunya, i sobretot als cossos de seguretat locals que són els primers a arribar: policies locals i vigilants municipals.
Des de SICPOL volem transmetre el nostre suport, solidaritat i orgull a totes les persones que esteu al capdavant, ara i cada dia en els vostres municipis.
El vostre esforç, professionalitat i entrega són essencials per protegir el territori i la ciutadania, sovint en situacions límit.
Cuideu-vos molt. Nosaltres, al vostre costat.
Molta precaució!
SICPOL confia que el reforç de plantilla del departament d'Interior inclogui la Direcció General de les Policies Locals
02
DE JULIOL
, 2025.
El Sindicat Comandaments de Policies Locals de Catalunya (SICPOL) valora positivament l’anunci del Govern d’ampliar la plantilla del Departament d’Interior i Seguretat Pública, un pas necessari i encertat per donar resposta a l’augment de la capacitat operativa dels cossos de seguretat i emergències previst per als pròxims anys.
No obstant això, SICPOL vol expressar la seva confiança que aquest reforç de recursos humans tingui en compte també la Direcció General de les Policies Locals.
Aquest organisme exerceix un paper fonamental en la coordinació, supervisió i suport a les policies locals, que són l’eix principal de la seguretat ciutadana als municipis catalans.
Reforçar la plantilla de la DGCPL permetria millorar els mecanismes de coordinació i cooperació entre els diferents cossos policials i garantir l’eficàcia i la coherència de les polítiques de seguretat en l'àmbit local.
SICPOL aposta per un model integrat de seguretat, on la col·laboració entre administracions i cossos sigui clau per oferir un servei públic de qualitat i proper a la ciutadania.
La DGCPL juga un paper clau en l’articulació i coordinació de les policies locals i dels cossos de vigilants municipals, que són la porta principal d’accés a la seguretat ciutadana en els municipis.
Per tot això, SICPOL insta el Departament d’Interior a concretar si en aquesta ampliació de plantilla existeix una dotació destinada a la Direcció General de les Policies Locals, fet que contribuiria a treballar amb millors garanties per una estructura policial catalana cohesionada i preparada per afrontar els reptes futurs.

El SICPOL valora positivament la nova Instrucció 9/2025 del Ministeri de l’Interior per reforçar el control d’armes blanques
02
DE JULIOL
, 2025.
El Sindicat de Comandaments de les Policies Locals de Catalunya (SICPOL) valora de manera positiva la publicació de la nova Instrucció 9/2025 del Ministeri de l’Interior, que modifica l’anterior norma 9/2022 en matèria de control d’armes blanques i instruments perillosos. Aquesta actualització normativa respon a la preocupant proliferació de navalles automàtiques, d’obertura ràpida i altres instruments utilitzats en entorns d’oci i per part de grups violents.
La nova instrucció amplia la definició d’arma prohibida, incloent-hi navalles d’inèrcia, "mariposa" i d’obertura assistida, tot i que no compleixin literalment els criteris del Reglament d’Armes. Això permet intervencions policials més àgils i fonamentades davant actituds de risc o ús injustificat d’aquests instruments.
Des del SICPOL destaquem que aquesta modificació homogeneïtza els criteris d’actuació per a tots els cossos policials, reforça la protecció de la ciutadania i proporciona seguretat jurídica als agents en els controls preventius. També aplaudim que l’entrada en vigor sigui immediata, responent així amb celeritat a una realitat canviant i preocupant.
El SICPOL continuarà treballant per garantir la correcta aplicació d’aquestes mesures, amb la voluntat de protegir els espais públics i dotar els comandaments i efectius de les eines legals necessàries per actuar amb eficàcia i proporcionalitat.

Des del SICPOL ens sumem al Dia de l’Orgull LGTBI+
25
DE JUNY
, 2025.
El 28 de juny reivindiquem la diversitat, la igualtat i el respecte. Com a sindicat, defensem una policia inclusiva, lliure de discriminacions i compromesa amb els drets de totes les persones, independentment de la seva orientació sexual o identitat de gènere.
Avancem plegats amb orgull i respecte.

1.217 aspirants del Curs bàsic 'llencen la gorra'
20
DE JUNY
, 2025.
Moltes felicitats als 1.217 aspirants aptes del Curs Bàsic de Policia!
Avui heu llençat la gorra, símbol d’un camí intens, ple d’esforç, compromís i superació. Sou exemple de vocació i servei públic. Catalunya compta amb vosaltres, i el futur ja comença ara. Endavant, companys i companyes — el vostre camí com a policies ja és una realitat!

Nova Guia per repensar la Seguretat Urbana: Urbanisme i Habitatge al Servei de la convivència
05
DE JUNY
, 2025.
En el Dia Mundial del Medi Ambient, repensem les ciutats com a espais segurs i sostenibles
Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, avui 5 de juny, és moment d’entendre que la seguretat urbana i el respecte pel medi ambient no són conceptes aïllats, sinó que van de la mà. En aquest marc, la Guia de Seguretat, Urbanisme i Habitatge, que es presentarà el pròxim 17 de juny al Col·legi Oficial de Criminologia de Catalunya, adquireix una rellevància especial.
Promoguda per la Càtedra Barcelona Estudis d’Habitatge (CBEH), aquesta guia aposta per un urbanisme intel·ligent, inclusiu i segur, que posi la qualitat de vida de les persones al centre. La proposta parteix de la idea que no hi pot haver dret a l’habitatge ni ciutat sostenible sense entorns urbans segurs, ben dissenyats i pensats per prevenir el delicte.
Els autors, Josep Jordi Guerrero i Carles Soto, ofereixen una eina pràctica i visual per ajudar tècnics, policies locals i responsables polítics a integrar criteris de seguretat i sostenibilitat en la planificació urbana. La guia inclou casos inspiradors i una "caixa d’eines" amb recomanacions clares.
Presentació: 17 de juny de 2025, 17 h – Col·legi de Criminologia de Catalunya
Places limitades. Inscripcions a: https://p.berrly.com/crimicat/events/17046
Amb difusió en directe per streaming.

Dia Mundial del Medi Ambient
05
DE JUNY
, 2025.
Des del SICPOL, ens sumem a la commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient, una jornada que ens recorda la importància de preservar el nostre entorn natural, actuar contra el canvi climàtic i garantir un futur més sostenible per a tothom.
Els comandaments de les policies locals de Catalunya tenim un paper actiu en la protecció del medi ambient, tant des del vessant preventiu com sancionador, amb actuacions relacionades amb la vigilància del territori, el control d’abocaments il·legals, la protecció d’espais naturals, la seguretat en situacions d’emergència climàtica i la sensibilització ciutadana.
La seguretat i la sostenibilitat van de la mà. La preservació dels ecosistemes, l’ús eficient dels recursos, la gestió responsable de residus i la lluita contra les agressions ambientals són compromisos compartits per la nostra professió i per la societat en el seu conjunt.
En aquest dia, reafirmem el nostre compromís amb un model policial respectuós amb el medi ambient, arrelat al territori, i col·laboratiu amb les administracions locals, la ciutadania i el teixit social.
El nostre futur també es protegeix des de la proximitat.
SICPOL – Comandaments compromesos amb el país i amb el planeta.

REUNIÓ ENTRE EL SINDICAT DE COMANDAMENTS DE LES POLICIES LOCALS DE CATALUNYA (SICPOL) I LA DIRECCIÓ DE L’INSTITUT DE SEGURETAT PÚBLICA DE CATALUNYA (ISPC).
29
DE MAIG
, 2025.
Demanem reforçar la formació operativa davant l’augment d’agressions a policies i vigilants.
El Sindicat de Comandaments de les Policies Locals de Catalunya (SICPOL) ha mantingut una trobada amb la direcció de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) amb l’objectiu d’iniciar una nova etapa de col·laboració institucional.
Durant la reunió, SICPOL ha presentat els seus plantejaments, objectius i activitats, valorant el seu compromís amb la defensa dels interessos professionals, socials i laborals dels comandaments de les Policies Locals. També s'ha tractat la importància de promoure la formació continuada i el desenvolupament de competències directives dins del col·lectiu.
Demanem reforçar la formació operativa davant l’augment d’agressions a policies i vigilants.
En aquesta reunió s’ha traslladat la nostra preocupació per la situació actual d’enfrontament i violència que estem patim els cossos de seguretat, i s’ha reflexionat respecte a la necessitat d’implementar millores en la formació operativa per tal de donar més seguretat a les unitats de policia i vigilants que fan la primera intervenció.
S’ha valorat positivament la nova formació per Caps de Policia, reclamació històrica del nostre Sindicat. Seguirem de prop l'evolució d’aquesta formació per a contribuir a la millora i consolidació d’una formació molt necessària.
També s’ha tractat del pla de carrera professional que seguirem reivindicant, per tal d’afavorir el creixement i la promoció interna dels comandaments. Des de SICPOL creiem necessari valorar l’experiència, la trajectòria professional i la formació i fer les modificacions legislatives pertinents.
Un nou element de reflexió ha estat la necessitat de conèixer, explorar i analitzar la nova realitat de la seguretat, per poder fer suggeriments i facilitar noves propostes tècniques per implementar i així, millorar la seguretat de les unitats de seguretat ciutadana (dotació, personal, dotació dels equips, dotació dels vehicles...).
Amb aquesta reunió, ambdues institucions reforcen el seu compromís per mantenir una relació de treball col·laborativa i transparent que afavoreixi tant el desenvolupament professional dels comandaments policials com la qualitat de la formació que ofereix l’ISPC.

Jaume Hernández serà el nou cap de la Policia Local de Salt
16
DE MAIG
, 2025.
El nostre company i afiliat ha superat totes les fases del procés selectiu per a Inspector i Cap de la Policia Local de Salt. Amb la seva experiència i compromís, estem segurs que aportarà una direcció sòlida i efectiva al cos policial.
Felicitats, Jaume! La teva dedicació i esforç són un exemple per a tots nosaltres.

Daniel Corral, nomenat membre del Consejo Directivo Nacional d’Unijepol
14
DE MAIG
, 2025.
Des de SICPOL felicitem el nostre company i afiliat Daniel Corral, cap de la Policia Municipal de Sabadell i president d’ACCPOLC, pel seu recent nomenament com membre del Consejo Directivo Nacional de Unijepol (Unión Nacional de Jefes y Directivos de Policía Local).
Aquesta incorporació representa un reconeixement a la seva trajectòria professional. També suposa un pas endavant en la representació i visibilitat del model policial català dins l’àmbit estatal.
Des de la nostra entitat, li desitgem molts èxits en aquesta nova etapa i li reiterem el nostre reconeixement.

Davant els fets a la comissaria de Palamós: fermesa, respecte i suport als professionals
12
DE MAIG
, 2025.
Els recents fets ocorreguts a la comissaria de la Policia Local de Palamós, on diversos familiars d’un detingut van increpar i pressionar de manera hostil els agents per exigir-ne l’alliberament, són absolutament inacceptables i preocupants des del punt de vista institucional i democràtic.
Des de SICPOL, el Sindicat de Comandaments de les Policies Locals de Catalunya, volem expressar el nostre suport absolut als professionals que van actuar amb responsabilitat, serenor i dins del marc legal, davant una situació de tensió que no hauria d’haver-se produït mai en una societat que es regeix per l’estat de dret.
No podem normalitzar que s’intenti condicionar o intimidar l’actuació policial des de l’exterior d’una comissaria. Les decisions sobre una detenció es prenen sota criteris tècnics, legals i imparcials, i formen part del funcionament garantista del sistema judicial i policial. Pressionar emocionalment o socialment els agents no només vulnera el respecte institucional, sinó que també posa en risc la independència i la seguretat del servei.
Aquest episodi ha de fer-nos reflexionar. Les policies locals i els vigilants municipals són serveis essencials al cor de cada municipi. Treballem per la seguretat, per la convivència i per garantir els drets de tothom, també els dels detinguts. Però aquesta garantia no pot ser utilitzada com a escut per alterar l’ordre públic ni per erosionar la figura de l’autoritat policial.
Per això, des de SICPOL:
- Reivindiquem la dignitat del servei i la protecció dels seus professionals davant situacions d’assetjament o pressió.
- Apostem per una policia de proximitat, però amb autoritat, reconeixement i suport institucional.
Als companys i companyes de Palamós: no esteu sols.

Ens sentim orgullosos de compartir professió amb els professionals de Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes (Roquetes), Cubelles, Cunit i Calafell
10
DE MAIG
, 2025.
Gràcies, Policies Locals: el vostre servei ha estat clau en moments crítics.
Aquest dissabte 10 de maig de 2025 quedarà gravat a la memòria de molts ciutadans del Garraf i el Baix Penedès. L'incendi a la fàbrica CleanWater Pool de Vilanova i la Geltrú, que emmagatzemava 70 tones de clor, va generar un núvol tòxic que han obligat a confinar prop de 150.000 persones a Vilanova, Cubelles, Cunit, Calafell i el nucli de les Roquetes de Sant Pere de Ribes.
Enmig d’aquesta situació d’emergència, les Policies Locals dels municipis afectats han actuat amb una rapidesa, coordinació i entrega exemplars. Des de les primeres hores de la matinada, han treballat colze a colze amb altres serveis d’emergència per garantir la seguretat de la població.
Gràcies per ser-hi, per protegir les ciutats i per demostrar, una vegada més, que la proximitat i el compromís amb la ciutadania són la vostra raó de ser.
Aquest agraïment és per a vosaltres, Policies Locals de Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Calafell i Sant Pere de Ribes. Sou un pilar imprescindible.
Aquestes actuacions reflecteixen el valor fonamental de les Policies Locals, un dels nostres valors: la proximitat, una presència activa i compromesa al territori, capaç de detectar les necessitats de la ciutadania i de respondre-hi amb empatia i eficàcia.
EL LIDERATGE POLICIAL LOCAL EN RISC: RETROCÉS EN LA PROFESSIONALITZACIÓ I LA NEUTRALITAT.
05
DE MAIG
, 2025.
Reflexió sobre la modificació de la Llei 16/1991 i la figura del Cap de la Policia Local
El 2021 es va modificar la Llei 16/1991 de coordinació de les policies locals, concretament l’article 26.2, eliminant l’obligació que el cap del cos pertanyi, com a mínim, a l’escala executiva. Aquesta modificació ha generat preocupació dins del sector policial, especialment per les conseqüències que implica per a la professionalització i eficàcia del sistema de seguretat pública local.
1. Antecedents i objectius originals de la Llei
La Llei 16/1991 tenia com a propòsit establir un marc normatiu per a les policies locals, fomentant la seva homologació tècnica i funcional dins un sistema de seguretat modern i coordinat amb la Policia Autonòmica. Aquesta llei respectava l’autonomia municipal i establia una estructura jeràrquica que exigia al cap del cos una formació i titulació específiques (escala executiva - grup A2), segons els criteris acadèmics europeus (ECTS). El cap del cos assumia funcions estratègiques, de gestió i de suport tècnic a l’alcalde, segons l’article 27 de la llei.
2. Incompliments històrics
Trenta anys des de l'entrada en vigor de la llei i, tot tenint una moratòria de deu anys per tal d'adaptar els títols acadèmics i obtenir que en cada policia, el cap de la mateixa formés part de l'escala executiva, la solució ha estat modificar la llei a requeriment (presumeixo) d’administracions locals mitjanes i petites.
No es tracta de fer una crítica puntual, també és cert que hi ha altres previsions de la mateixa llei que no s'han desplegat, i només posarem en relleu algunes que ens permeten comprendre l'estat actual de la seguretat:
1. També fa trenta anys que hauríem de tenir un pla de carrera professional, la llei en l'article 33 requereix a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) per a l'elaboració d'un pla de carrera professional, pla que ha estat reclamat pels professionals de la Policia Local des de fa molts anys.
2. L'article 25 de la Llei estableix que: "El Departament de Governació ha d'establir per reglament, amb l'informe previ de la Comissió de Coordinació de les Policies Locals, els criteris per a determinar la categoria i el nombre dels càrrecs de comandament que, en funció del nombre d'agents o d'habitants o de les característiques del municipi, han d'integrar les plantilles corresponents de les policies locals, atenint-se en tot cas al qual disposa l'apartat”.
3. És obvi que això no s'ha fet, no només no s'ha regulat respecte al tema, per tal de regularitzar les policies existents en l'origen de la norma, sinó que s'han creat noves policies (autoritzades pel Departament d’Interior) sense complir els requisits establerts per la norma respecte a la figura del Cap del Cos.
Aquestes mancances han contribuït a la desarticulació parcial del sistema.
3. Conseqüències de la modificació
La modificació desvirtua el model original i trenca la coherència estructural del sistema. El cap del cos pot ara ser nomenat sense acreditar formació específica, tot i mantenir responsabilitats tècniques i estratègiques.
Això afecta especialment les policies mitjanes i petites (80% del total), genera desigualtats, debilita la direcció tècnica i redueix l’eficàcia operativa.
Es posa en dubte que aquesta decisió respongui a l’interès general i es critica que no s’hagi aprofitat per reformar globalment el sistema. Aquesta relaxació normativa ha provocat la desaparició de places de l’escala executiva, un augment de les comissions de servei i una gestió ineficient de recursos humans.
4. Requisits per accedir a la categoria d’Inspector
S’evidencia que les exigències per accedir a l’escala executiva (com la d’inspector) són altes, incloent-hi proves de coneixement, psicotècniques, mèdiques, de llengua catalana i presentació d’un projecte de gestió. Aquesta formació es considera imprescindible per afrontar les responsabilitats del càrrec.
5. Altres qüestions i riscos associats
El canvi s’ha fet sense adaptar altres normes ni redefinir el model policial. Es generen riscos de pèrdua d’autonomia professional, de neutralitat política i de qualitat del servei públic.
Què podem fer davant de la fragilitat jurídica del cap de cos quan no té plaça consolidada i el perill d’interferències polítiques?
6. Conclusions
Defensem que per construir un sistema de seguretat robust, cal la confiança de les institucions en els professionals i una participació activa de tots els actors, especialment les administracions locals i les policies.
Ho diem cada vegada, però és que creiem fermament que ha de ser així o el sistema continuarà debilitant-se i, en conseqüència, desprotegint tant a treballadors com a la ciutadania.
La figura del cap del cos necessita ser revisada dins d’una futura llei de sistema que abordi integralment el model de seguretat a Catalunya.

Feliç dia de la Mare
04
DE MAIG
, 2025.
Avui celebrem a qui ens dona vida, força i amor: les mares.
Des del SICPOL, volem fer arribar una abraçada plena de reconeixement a totes les mares, i molt especialment a les que combinen la vocació policial amb la tasca més noble: criar, cuidar i estimar.

Qui protegeix no pot estar desprotegit: la seguretat dels policies és la seguretat de tothom.
02
DE MAIG
, 2025.
Les recents agressions als policies a Lleida, especialment l’atac brutal viscut al barri de la Mariola, són la gota que fa vessar el got d’una situació insostenible. Agents dels Mossos d’Esquadra han resultat ferits després d’enfrontar-se a un centenar de persones, rebent cops, puntades i objectes contundents, amb un agent ingressat per una fractura de crani i altres amb ferides greus. Aquesta escalada de violència no és un fet aïllat: el 2024 es van registrar 2.550 atacs contra policies a Catalunya, i les dades del 2025 apunten a una tendència encara pitjor.
Davant d’aquest context, des del Sindicat de Comandaments de les Policies Locals (SICPOL) volem expressar la més absoluta indignació i preocupació pel creixement de la violència envers els cossos policials. No es pot normalitzar que agents que vetllen per la seguretat de tothom es converteixin en objectiu d’agressions cada cop més greus i freqüents. Aquesta situació posa en escac la convivència i la seguretat a la nostra societat.
És imprescindible que les institucions i la societat civil prenguin consciència de la gravetat del problema. No només calen més recursos i eines per garantir la seguretat dels agents, sinó també una resposta ferma de la justícia i una condemna social clara a qualsevol acte de violència contra policies. El delicte d’atemptat contra agents de l’autoritat està tipificat al Codi Penal amb penes de fins a quatre anys de presó. Què està passant? Per què aquests episodis es repeteixen?
SICPOL donem suport total a les mobilitzacions convocades per al pròxim dilluns 5 de maig. És el moment que la veu dels policies i de la ciutadania compromesa amb la seguretat i la convivència es faci sentir.
Qui protegeix no pot estar desprotegit: la seguretat dels policies és la seguretat de tothom.
La manifestació del 5 de maig ha de ser un clam unitari per la dignitat i la protecció dels cossos policials, per la fi de la impunitat dels agressors i per una societat que no giri l’esquena als qui la protegeixen. Qui agredeix un agent agredeix el conjunt de la ciutadania i atempta contra la convivència democràtica. El SICPOL hi serà, al costat dels companys i companyes, exigint respecte, seguretat i justícia.






Carrer Malats, 27 | 08030 Barcelona - Contacta amb nosaltres - Telèfon: 933 426 810