

La proliferació de fets delictius amb armes de foc a Catalunya: reclamem seguretat per tothom.
En els darrers anys, Catalunya ha experimentat un augment preocupant en els incidents violents relacionats amb l'ús d'armes de foc. El tiroteig mortal recent a la sortida d'una discoteca a Terrassa és només un exemple més d'una tendència que inquieta tant les autoritats com la ciutadania.
Increment dels homicidis amb armes de foc.
L'increment dels homicidis amb armes de foc posen de manifest que cal revisar les estructures organitzatives dels cossos de seguretat perquè afecta directament a la seguretat pública.
Els últims mesos han estat marcats per diversos incidents violents amb armes de foc:
Tiroteig al barri de la Mina (Sant Adrià de Besòs): El gener del 2025, es van disparar fins a 150 trets en cinc minuts en un enfrontament entre clans pel control del territori. L'ús d'armes llargues va destacar com un fet excepcional.
Incidents en pocs dies: El febrer del 2025, es van registrar tirotejos a llocs com l'Hospitalet, Badalona, Tàrrega, Vilafranca del Penedès i Terrassa, alguns vinculats a baralles personals i altres a robatoris. Tot i que no tots van acabar en homicidi, reflecteixen una preocupant normalització de l'ús d'armes per resoldre conflictes.
Els experts apunten diversos factors que contribueixen a l’augment dels crims amb armes de foc:
Tràfic de drogues: La marihuana és el motor principal d’aquest fenomen. Els grups criminals s’armen per protegir-se dels narco asalts i defensar el seu territori.
Accés il·legal a armes: L'increment del tràfic il·legal d'armes facilita que clans i grups organitzats disposin de pistoles i rifles per intimidar o atacar.
Conflictes territorials: En zones vulnerables com la Mina, els tirotejos sovint són una demostració de força entre clans rivals.
Tot i l’augment dels incidents amb armes de foc, les dades globals sobre homicidis mostren una lleugera disminució. El 2024 es van registrar 62 homicidis a Catalunya, vuit menys que l’any anterior. Això suggereix que no tots els tirotejos acaben en mort, però sí que augmenten la percepció d’inseguretat.
Les autoritats locals han expressat preocupació per aquesta situació i reclamen mesures excepcionals per retirar les armes del carrer i garantir la seguretat als barris. Per la seva part, Interior reforça la presència policial en zones conflictives i investiguen activament els casos per evitar rèpliques.
Però, des de SICPOL ens preguntem, és suficient?
Com a Sindicat ens preocupa profundament aquesta proliferació d'incidents violents amb armes de foc que afecta a la seguretat ciutadana i a la percepció de la ciutadania de l'eficàcia i eficiència dels cossos de seguretat.
Com a Sindicat que representa al membres del cos de les Policies Locals de Catalunya, ens neguiteja la garantia de seguretat dels agents, especialment, d'aquelles unitats de primera intervenció (Seguretat Ciutadana) i els preguntem si caldria reforçar les mesures de protecció i fomentar formació específica per a afrontar possibles situacions conflictives, enfrontaments o intervencions amb armes de foc.
Aquest és un problema complex que requereix accions coordinades entre les forces policials i les administracions públiques. Tot i que les dades globals sobre homicidis han disminuït lleugerament, l’augment dels tirotejos vinculats al narcotràfic posa en evidència aquesta realitat.
09
DE MARÇ
DEL 2025.

DATA:
09
DE MARÇ
DEL 2025.





